Възстановителен Център "Св. Стилиян"_1
Възстановителен Център "Св. Стилиян"_5
Възстановителен Център "Св. Стилиян"_4
Възстановителен Център "Св. Стилиян"_3
Възстановителен Център "Св. Стилиян"_2

Предишна
Следваща

Ние от TARIKUTI вярваме, че модата може да бъде не само красива или удобна, но и превръщаща света в по-добро място за живот. За да не останат тези вярвания само красиви думи и мисли, създадохме през 2023 две линии продукти имащи социален елемент. Надяваме се те да ви харесат и заедно да докажем, че е #тарикатско да си #добър.

Златна Панделка е едната от тях. От всеки продаден модел, даряваме 10% на Сдружение „Деца с Онкохематологични Заболявания“ за поддръжката на създадения от тях възстановителен център „Св. Стилиян“. Основано през 2010 от родители на деца с онкологични и хематологични заболявания, сдружението вече 13 години подпомага деца и родители преминаващи през едни от най-тежките болести. След 10 години упорит труд, на 14.09.2020 то откри първия на Балканите и осми в света Възстановителен център за деца преживели рак. Центърът се намира в близост до София, между селата Опицвет и Безден. Предлага напълно безплатен престой и терапии, с които децата и техните родители да се почувстват по-добре и да се върнат към живот различен от болничната среда. 


КЪМ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

С какво се сблъскват децата разболели се от рак и техните семейства? – информация от https://www.decaohz.org/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/ 

В България, годишно между 150 и 200 деца, на възраст от 0 до 18 години, се разболяват от рак. Болестта се появява внезапно, лечението е тежко и продължава от 6 месеца до 3 години, а понякога и цял живот. Придружено е с високи дози силно токсични медикаменти, агресивна лъчетерапия, инвазивни хирургически процедури, налагащи в някои случаи отстраняване на органи, крайници или причиняващи вторични увреждания. При някои специфични състояния са прибягва до костномозъчни трансплантации, които също носят своите рискове и странични ефекти. Поради множеството сложни манипулации, лекуващите се деца са заставени всеки ден да живеят с болка и неразположение, достигащи границите на човешката търпимост. Техният външен вид се променя до неузнаваемост, случва се да губят свои приятели от клиниката, а страха от тежестта на диагнозата и понякога мислите за смъртта са чест техен спътник. Поставени са в състояние на имунен дефицит, при който всякакъв контакт с вирусни инфекции могат да доведат до фатален изход. Поради тази причина, децата са принудени да сведат до минимум своите социални контакти. Живеят в изолирана среда, без да могат да посещават училище, спорт, школи, курсове или да се срещат с приятели. Това ги изправя пред риск от отпадане от училище, невъзможност за придобиване на конкурентни знания и компетенции, и социален опит, след като се преборят с болестта.  

По време на активното лечение и поддържащата терапия, нерядко се налага единият родител да напусне работа, което причинява финансови затруднения в домакинството. Членовете на семейството живеят разделени дълго време, тъй като децата от цялата страна се лекуват в три клиники в България – София, Пловдив и Варна. Живеещи отделени от единия родител, обикновено майката, братята и сестрите на заболелите деца също попадат в неблагоприятна ситуация. Те биват поставени на втори план, носят своите страхове за болното братче или сестриче и са в риск от психологически травми. 

Детският рак се счита за “чудо” на съвременната медицина. Между 65% – 85% от детските онкохематологични заболявания сега се лекуват успешно с подходящи медикаменти. Това е впечатляващ скок в сравнение със средата на 70-те години на миналия век, когато достигането на 5 – годишна трайна ремисия е била под 50%. Все пак този процент варира в зависимост от вида на заболяването и фактори като състоянието на здравната система. За съжаление, последствията както от самото заболяване, така и от лечението, често водят до редица физически и психологически травми, късни ефекти и дискомфорт. 

Тъй като процентът на излекуваните в развитите държави през последните 30 години рязко се повиши, пред медицинските специалисти се появи ново предизвикателство за изучаване, проследяване, овладяване и справяне с късните ефекти, които заболяването и лечението могат да причинят. Последни изследвания сочат, че понякога те се проявяват дълги години след приключване на лечението. Социалната и образователната система, както и цялото общество също носят своята отговорност за успешното завръщане на децата и младежите с онкохематологични заболявания към нормалния начин на живот.

Затова създателите на СДОХЗ работят неуморно, за да създават условия на децата и техните семейства, в които да се върнат по-уверени към нормалния начин на живот и затова ние решихме да ги подкрепяме в тяхната кауза с линията ни “Златна панделка”.